top of page

PRESENTATIE
TRAINER

Na ruim twee decennia voor de camera en op het podium heeft Lauren Verster de kunst van het presenteren inmiddels in haar vingers. Tegenwoordig dompelt ze zich daarom veelvuldig onder in het bedrijfsleven als presentatietrainer.

Een monster met duizend ogen

'Dat ik ook werk als trainer, is geen carrièreswitch hoor', legt Lauren Verster uit. 'Ik blijf nog steeds televisieprogramma’s maken, maar ik werd op een dag gevraagd als prestatietrainer en kwam tot het inzicht dat ik mijn ervaring heel goed kon inzetten. Ik zie getalenteerde vakmensen vaak saaie of matige presentaties geven terwijl Lauren Verster eigenlijk zoveel interessants te vertellen hebben. 

 

Het lastige is dat mensen zowel voor een camera als op een podium ontspannen en natuurlijk willen overkomen, alleen is de situatie allesbehalve ontspannen en natuurlijk. Het zijn juist hele uitdagende plekken. Zie je scherpte, eigenheid en humor maar eens te behouden voor een camera of op een podium. Daar kan ik mensen goed bij helpen. 

Een publiek kan voelen als een monster met duizend ogen. Iedereen, zelfs een professionele spreker, heeft zenuwen en twijfels. Maar als je leert hoe je een verhaal goed en helder overbrengt, en kanten in jezelf aanspreekt waarvan je wil dat je publiek ze ziet, wordt het allemaal wel veel makkelijker. En niet te vergeten; véél leuker.

Er is geen 'one size fits all'

De trainingen die Lauren geeft, zijn bedoeld voor iedereen die een krachtige, authentieke presentatie wil neerzetten, zowel op het podium als voor een camera. 'Er is geen 'one size fits all', legt Lauren Verster uit. 'Sommige mensen hebben weinig tijd om voor te bereiden, maar wél veel te verliezen. Dan help ik ze met het creëren van een helder verhaal en een goede presentatie daarvan. Sommige mensen willen gewoon nog beter leren presenteren, dat kan ook. En anderen hebben al een goed verhaal, maar moeten hun eigenheid leren inzetten of hun zenuwen leren managen.'

Het begin moet knallen

'Ja, je kunt zelfs met spreekangst een goed verhaal neerzetten', zegt Lauren vastberaden. 'En het zélfs leuk gaan vinden. Ik heb het vaker zien gebeuren.'

Met alleen een goede inhoud van je presentatie ben je er nog niet, benadrukt Lauren. 'Je moet weten wie je publiek is, wat hen interesseert. En het begin moet knallen. Je moet ze meteen wakker schudden, anders verliezen ze hun aandacht. Te veel informatie in één verhaal proppen is een veelvoorkomende fout', zegt ze. 'Je moet je hoogtepunten kiezen en je presentatie kort maar krachtig houden. En het is jóuw verhaal, dus wees authentiek.'

“Een publiek kan voelen als een monster met duizend ogen. Iedereen, zelfs een professionele spreker, heeft zenuwen en twijfels."
bottom of page